İthalatta ek gümrük vergisi uygulanmasına ilişkin kararda değişiklik yapan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete'de yayımlandı.
Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı, Çin menşeli benzinli ve hibrit otomobillere ithalat değerinin yüzde 40'ı veya 7 bin dolar/birim (hangisi yüksekse) oranında ek gümrük vergisi getirilmesine karar verdi. Yerli üretimin iç pazardaki payının artırılması ve milli yatırımın teşvik edilmesi.
Kararın ardından Çinli otomotiv markalarının Türkiye'deki pazar payı ve yatırım durumu gündeme geldi. Türkiye otomotiv pazarında hem miktar hem de pazar payı açısından konumunu her geçen gün güçlendiren Çinli markalar, yatırımlar konusunda “sessizliklerini” sürdürdü.
Sık sık “Türkiye'yi Avrupa'ya açılan kapı” olarak gördüklerini söyleyen Çinli markalar, Türkiye'de üretim yapıp yapmayacakları sıklıkla gündeme geldi ancak yatırım konusunda herhangi bir adım atılmadı.
Uzmanlar, Türkiye'nin dış ticaret açığında Çin'in önemli rol oynadığını ve bu açığın en önemli sektörlerinden birinin otomotiv sanayi olduğunu söylüyor.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği'nin (ODMD) verilerinden derlenen bilgilere göre, otomobil ve hafif ticari araç satışları yılın ilk beş ayında %6 arttı. Mayıs sonu itibarıyla toplam 471.743 adet yeni araç satıldı.
Aynı dönemde otomobil satışları yüzde 10,25 artışla 375 bin adede yükselirken, hafif ticari araç satışları yüzde 7,9 düşüşle 96 bin 646 adede yükseldi.
ODMD LİSTESİNDE ÇİN MENŞELİ MARKA SAYISI 12'YE ÇIKACAK
ODMD listesine yeni Çinli şirketlerin de dahil olmasıyla birlikte pazardaki toplam marka sayısı 54'e ulaştı.
Son dönemde Çinli markaların Türkiye'ye olan ilgisinde ciddi bir artış olsa da bu durum pazara giren firma sayısına da yansıyor.
Türkiye otomotiv pazarında Skywell, MG, Chery, Leapmotor, Seres, Maxus, Hongqi, DFSK, BYD ve NETA'nın da aralarında bulunduğu 10 Çin markası bulunuyor. Bu listeye son dönemde SWM ve Jaecoo markalarının da eklenmesiyle Çin menşeli marka sayısının 12'ye çıkması bekleniyor.
Türkiye pazarında DFSK ve Chery içten yanmalı motorlu otomobilleri satışa sunarken, MG hem elektrikli hem de içten yanmalı motorlu otomobiller sunuyor, diğer markalar da elektrikli modeller sunuyor. Lüks segmentte otomobil satışı yapan Voyah, ODMD'de yer almıyor. Ayrıca DFSK ve Maxus marka hafif ticari araçların da satışını gerçekleştirmektedir.
TÜRKİYE PAZARINDA ÇİN MARKALARININ PAYI
Çinli otomotiv şirketlerinin Türkiye'deki toplam satışları (otomobil ve hafif ticari araç) yılın ilk 5 ayında 38 bin 395 adede ulaşırken, otomotiv pazarındaki payları da yüzde 8,13'e ulaştı.
Çin markalarından DFSK ve Maxus da ticari araç satışı yapıyor. Bu iki markanın hafif ticari satışları hariç tutulduğunda ve sadece otomobil dikkate alındığında Çinli markaların satış adedi 38 bin 19'a, pazar payı ise %10,13'e yükseldi.
EN ÇOK SATILAN ÇİN MARKALARI
Çinli otomotiv şirketlerinin Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'deki satış verilerine bakıldığında Chery, 26 bin 990 adet satışla ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 9 bin 478 adetle MG yer alırken üçüncü sırada ise 1.065 adetle BYD yer aldı.
Otomobil ve hafif ticari araçların da aralarında bulunduğu 346 adet satışla DFSK dördüncü, Maxus ise 190 adet satışla beşinci sırada yer aldı.
2023 ŞUBAT AYINDA SATIŞ SAYISI 1.000'DEN AZ OLDU
Geçtiğimiz yılın şubat ayında Chery ve bazı Çinli markaların henüz satışa başlamadığı dikkate alındığında, Çin markalarının toplam satışları 1000 adedin altında kalıyordu. Çin markaları 2023 yılının tamamında toplam 967 bin 341 adet ve 59 bin 97 satışla Türkiye otomotiv pazarından yüzde 6,10 pay elde etti.
Dolayısıyla Çinli markaların Türkiye pazarında hem satış adedi hem de pazar payı açısından konumlarını güçlendirdiği görülüyor.
İTHAL ARAÇLARDA ÇİN MARKALARIN PAYI %11,69
Ocak-Mayıs döneminde ise toplam 471 bin 743 adetlik pazarda yerli araç satışı 146 bin 727, ithal araç satışı ise 325 bin 16 adet olarak gerçekleşti. Dolayısıyla toplam pazarın %68,89'unu ithal araçlar oluşturdu.
İthal araçlar arasında Çin markalarının payı yüzde 11,69 oldu.
TÜRK OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÇİN İTHALATI DEĞİL YATIRIM BEKLİYOR
Otomobil Sanayicileri Derneği (OSD) Başkanı Cengiz Eroldu, nisan ayındaki son OSD toplantısında Çinlilerin ithalat değil, Türkiye'ye yatırım yapması gerektiğini söyledi.
Eroldu, daha önce yaptığı açıklamalarda, Türkiye açısından Çin'in otomotiv sektörünün yanı sıra ülkenin ticaret dengesi açısından da sorun teşkil ettiğini, Çin'den elektrikli otomobillere uygulanan bazı kuralların Çin'e de uygulanması gerektiğini ifade etmişti. iç pazarlar. yanmalı araçlarda şu ifadeler kullanıldı:
“Açıkçası bu durumu sadece otomotiv sektörü için değil, diğer sektörler için de ülke sanayisi için yaratacak bir risk olarak değerlendiriyoruz. Çin ithalatının Türkiye'nin dış ticaret dengesine verdiği zararı ancak elektrikli otomobil konusunda bazı uygulamalarla gidermek mümkün.” Öyle görünüyor ki bu olmayacak.
Biz otomotiv sektörü olarak Çin araçlarına karşı değiliz ama gelip yatırım yapmaları lazım. Bu nedenle Çinlileri yatırıma davet ediyoruz ve Bakanlığımızın da bu yönde çalışmaları var. Çinli yatırımcıların gelip Türkiye'ye yatırım yapması lazım. “Otomotiv sektörü olarak rekabetin iyi olduğuna inanıyoruz ancak bu pazarı sadece ithalat yoluyla kaybetmek doğru değil.”