AB Komisyonu, Çin devletinin elektrikli otomobil üretimine yönelik sübvansiyonlarına ilişkin soruşturması kapsamında alacağı tedbirleri ve ithal ürünlere ek gümrük vergisi getirilmesine ilişkin geçici kararı Çarşamba günü resmen açıklayacak.
Son yıllarda Avrupa ülkelerinde satılan elektrikli otomobillerin Çinli üreticilerinin payı hızla arttı.
Çin'de üretilen düşük fiyatlı, sübvansiyonlu elektrikli otomobillerin satışları hızla diğer rakipleri geride bırakıyor.
2019 yılında AB'de satılan elektrikli araçlarda Çin markalarının payı yüzde 1'in altında iken son dönemde yüzde 8'e ulaştı. Önlem alınmadığı takdirde bu oranın hızla artmaya devam edeceği belirtiliyor.
Benzer segmentlerdeki Çin elektrikli otomobillerinin fiyatları, Avrupa'da üretilen modellere göre yüzde 20 daha düşük.
BYD, SAIC, Geely, Tesla gibi markalar ve diğer Avrupalı şirketler Çin'de üretiliyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçtiğimiz yılın eylül ayında yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillerin araştırılacağını açıklamıştı.
Elektrikli araçların Avrupa için büyük potansiyeli olan bir sektör olduğunu vurgulayan Von der Leyen, şunları söyledi: “Küresel pazarlar artık daha ucuz Çin elektrikli otomobilleriyle dolu. Çin elektrikli otomobillerinin fiyatları devasa sübvansiyonlarla yapay olarak düşük tutuluyor. Bu durum pazarımızın işleyişini bozuyor. ” değerlendirmesini yaptı.
Bu açıklamanın ardından Ekim ayında AB Komisyonu, Çin'den AB üyesi ülkelere ithal edilen elektrikli otomobillere ilişkin soruşturma başlattığı yönündeki resmi tebliği yayınladı.
DESTEK VE ABONELİKLER İNCELENİYOR
Soruşturmada AB, Çin'de üretilip AB'ye gönderilen elektrikli otomobillere, ülkenin markası ne olursa olsun verilen destek ve sübvansiyonları inceliyor.
Çin menşeli elektrikli otomobillere sübvansiyon verildiğinin ve bu durumun AB sanayisine zarar verdiğinin tespit edilmesi beklenen soruşturmanın ardından, Çin'den sübvansiyon alan ve AB ülkelerine gönderilen elektrikli otomobillere ek gümrük tarifeleri uygulanacak.
AB Komisyonu'nun bu hafta Çin'e, elektrikli araç ithalatına geçici gümrük vergileri uygulayacağını ve böylece Pekin ile AB arasında bir ticaret anlaşmazlığı başlatacağını da bildirmesi bekleniyor.
Çin'in misilleme olarak bazı Avrupa ürünlerine benzer tarifeler uygulaması bekleniyor.
Geçici tarifelerin kalıcı hale getirilmesine karar verebilmek için Üye Devletlerin onayı gerekiyor.
%25 EK VERGİ VARDIR.
AB şu anda Çin'in elektrikli otomobillerine %10 oranında vergi uyguluyor. Tedbir kapsamında yüzde 10 ile 25 arasında ek vergi getirilmesi bekleniyor.
Çin uzun zamandır otomotiv endüstrisini desteklemediğini, çok verimli üretim yaptığını ve ihracatının Batılı ülkelerin yeşil hedeflerine ulaşmasına yardımcı olduğunu savunuyor.
Amerika Birleşik Devletleri %100 vergi koydu.
ABD de bu sektöre ek vergi koyma kararı aldı. Geçtiğimiz ay ABD yönetimi, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere yönelik gümrük vergilerini dört kat artırarak %100'e çıkardı.
Türkiye, yerli üretimin iç pazardaki payını artırmak, korumak ve yerli yatırımı teşvik etmek amacıyla Çin menşeli benzinli ve hibrit otomobillere ithalat değerinin yüzde 40'ı oranında ek gümrük vergisi uygulama kararı aldı.
Türkiye daha önce elektrikli otomobillere ek vergi getirmiş, yakın zamanda AB ve ABD tarafından uygulamaya konmuş, Çin'den ithal edilen elektrikli otomobillere ise yüzde 40 oranında ek vergi uygulamaya başlamıştı.