Otomobil İhracatı Haziran'da 2,6 Milyar Dolara Ulaştı – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Uludağ Otomobil Sanayii İhracatçıları Birliği'nden (OİB) yapılan açıklamaya göre fiyat yüzde 12 düşüşle 2,6 milyar dolara geriledi. Ülke ihracatında ilk sırada yer alan sektörün payının yüzde 14,1 olduğu bildirildi.

Otomotiv sanayi yan ürün gruplarından tedarik sanayinin ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu kara taşıtları ihracatı 394 milyon dolar Otobüs-minibüs-midibüs ihracatı ise 177 milyon doları, tır römorku ihracatı ise 30 milyon doları aştı.

Malzeme sektöründe en fazla ihracat Almanya'ya, otomobil Fransa'ya, yük taşıtları İngiltere'ye, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu ise Fransa'ya yapıldı.

EN BÜYÜK PAZAR İNGİLTERE

İngiltere, haziran ayında 322 milyon dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan ülke konumunu korudu.

Almanya 319 milyon dolarla ikinci, Fransa ise 315 milyon dolarla üçüncü büyük pazar oldu.

Yüzde 70'lik payla ilk sırada yer alan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat, geçen yılın haziran ayına göre yüzde 12'lik düşüşle 1 milyar 787 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ülke grupları arasında diğer Avrupa ülkeleri yüzde 14'lük payla ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna ihracat yüzde 14 oranında arttı. Afrika ülkelerine ihracatta yüzde 28 oranında azalma yaşandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, şu ifadeleri kullandı:

“Geçtiğimiz ay uzun tatiller nedeniyle ihracat tüm ürün gruplarında düşüş yaşarken, İngiltere'ye yüzde 20, İspanya'ya yüzde 7, Romanya'ya yüzde 23 ve ABD'ye yüzde 3 artış gördük. ihracatımız ise yüzde 2,3 artışla 17,7 milyar dolara ulaştı.

Uzun Haziran tatilinin olumsuz etkisiyle tüm ürün gruplarında ihracat düşerken, en önemli pazarlarımızdan İngiltere'ye yüzde 20, İspanya'ya yüzde 7 ve Romanya'ya yüzde 23 artış kaydettik. Bu yılın Ocak-Haziran döneminde ihracatımız yüzde 2,3 artarak 17 milyar 701 milyon dolara ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir