Ticaret Bakanlığı otomobil ve emlak muayenelerine 889 milyon TL para cezası kesti – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlığın adil ve rekabetçi bir iç pazar ve istikrarlı bir iç ticaret ortamı oluşturmak amacıyla gıda ve temel mal sektörü başta olmak üzere çeşitli sektörlerde yoğun denetim faaliyetleri yürüttüğü belirtildi. tüketici şikayetlerini ortadan kaldırmanın yanı sıra.

Bu kapsamda, dengesizlikler nedeniyle ikinci el araç satış fiyatlarında yaşanan artışların yanı sıra depolama ve yeni araçlara erişim sorunlarının ortadan kaldırılması için alınan makroekonomik önlemlerin yanı sıra gerekli düzenlemelerin Bakanlık tarafından gecikmeksizin uygulamaya konulduğu belirtildi. Otomotiv pazarında arz ve talep arasında.

“6 ay-6 bin kilometre” olarak adlandırılan pazarlama ve satış kısıtlaması kapsamında, motorlu taşıt pazarında aşırı ve haksız fiyat artışlarının ve stok birikimlerinin önlenmesi amacıyla otomobil bayilerine yaklaşık 52 milyon lira aktarıldı. galerilere ve otomobil satıcılarına geçtiğimiz yıl yaklaşık 17 milyon lira idari para cezası kesildiği tespit edildi.

Açıklamada motosikletlerin de aynı kuralların kapsamına girdiği belirtildi.

İkinci el araçların reklam yoluyla üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde fiyatla pazarlanmasına kısıtlama getirildiğini hatırlatan açıklamada, şöyle denildi: “Kurum Bakanlığı tarafından yaklaşık 90 milyon lira idari para cezası uygulandı. Son bir yılda Ticaret Kanununa aykırı davrananlar hakkında cezai yaptırım uygulanır.” İfadesi kullanıldı.

Basın bülteninde şu bilgilere yer verildi:

“İlk tescilli motorlu taşıt ticareti yapan yetkili satıcıların tüketicilerin ilk tescilli motorlu taşıtlara ulaşmasını zorlaştıracak faaliyetlerde bulunması yasaktır. Söz konusu mevzuata aykırı faaliyette bulunduğu tespit edilen yetkili satıcılara yaklaşık 294 milyon lira para cezası verilecek. Komisyon tarafından hatalı fiyatların araştırılmasına yönelik uygulamanın yürürlüğe girmesinden itibaren depolama kapsamında “Bu bayilere geçen yıl yaklaşık 219 milyon lira idari para cezası kesildi. kaydı silindi ve bu işletmelerin 1 yıl süreyle ikinci el araç ticareti yapması yasaklandı.”

Açıklamada, gayrimenkul sektöründe bilinçli fiyat artışını önlemek amacıyla gayrimenkul sektörüne 121 milyon lira idari para cezası kesildiği belirtildi.

Basın açıklamasında, emlak reklam fiyatlarında fahiş artışlar yaparak piyasayı ve serbest rekabeti bozan ve tüketicilerin şikayetine neden olan emlak şirketlerine geçtiğimiz yıl içerisinde yaklaşık 89 milyon lira idari para cezası kesildiği bilgisi verildi. Davanın açıldığı dönemde yaklaşık 75 milyon lira, geçen yıl ise yaklaşık 72 milyon lira para cezası kesildi.

Açıklamada, fahiş fiyat artışları nedeniyle 81 ilde sürekli kontroller yapıldığı vurgulanarak, “Bu kapsamda 2023 yılı Temmuz ayından bu yana 81 ilde 36 bin 59 firma ve 261 bin 653 ürün tespit edildi. Temmuz 2023'ten bu yana 81 ilde 376 firma ve 567 bin 455 ürün tespit edildi. “Ürünün denetimi yapıldı. Haksız Fiyatları Değerlendirme Komisyonu toplantılarında yapılan inceleme ve incelemelerin ardından Kurul, bugüne kadar 286 milyon lira, son dönemde yaşanan fahiş fiyat artışı nedeniyle ise 155 milyon lira idari para cezası verilmesine karar verdi. yıl.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şu hususlara dikkat çekildi:

“Ticaret Bakanlığı olarak vatandaşlarımızın temel ihtiyaçları ile iç pazarımızı bozan eylem ve eylemleri göz önünde bulundurarak bu noktalarda mağduriyet yaratabilecek her türlü girişime karşı yaptığımız çalışmalar sonucunda 286 milyon kişiye destek verdik.” Başta gıda sektörü olmak üzere fahiş fiyat artışları nedeniyle 294 milyon lirası depolamaya yönelik “457 milyon lirası otomotiv sektörüne, 121 milyon lirası reel olmak üzere toplamda yaklaşık 889 milyon lira idari para cezası uygulandı” . Gayrimenkul sektörüne, faaliyetleriyle birlikte kuyumculuk sektörüne de 25 milyon dolar.”

Açıklamada, uygulanan yaptırımların yanı sıra, 29 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe giren “Türk Ticaret Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile fahiş fiyat ve istifçilik eylemlerine yönelik yaptırımların da sıkılaştırıldığı hatırlatıldı. Fahiş fiyatlara ilişkin eylemlere yönelik yaptırımlar 1 milyon TL'ye çıkarıldı, “Bu tür eylemlere ilişkin idari yaptırımların üst sınırı 12 milyon TL'ye çıkarıldı. Ayrıca stokçuluk yaptığı tespit edilenlerin işyerlerinin de en az 3 kez kapatılması mümkün hale getirildi.” bir takvim yılı en fazla 6 gündür.” bilgi verildi.

Ticaret Bakanlığı olarak ilave tedbirlerin alınması gerektiğinde hassasiyetimiz ve önceliklerimiz doğrultusunda 81 ilde denetimlerin aralıksız devam edeceği ve vatandaşların fahiş, manipülatif ve bilerek fiyat artışlarıyla vurulmasının önüne geçileceği vurgulandı. tereddütsüz uygulanmaya devam edilecektir.” Söylendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir