Ekim ayında elektrikli araç şarj noktası (priz) sayısı 24 bini aşarken, elektrikli araç sayısı 160 bine ulaştı. Sonuç olarak Türkiye’de bugüne kadar her 6 araca bir şarj cihazı düşüyor. Türkiye’nin ilk elektrikli şarj operatörü lisansına sahip olan En Yakıt’ın genel müdürü Tayfun Şenses, elektrikli araç kullanıcılarının şarj cihazı bulamama kaygısının azaldığını ve bunun elektrikli araç satışlarına da yansıdığını söyledi.
ÖNCE KAYGI OLMUŞTU
Şenses, şunları söyledi: “Elektrikli araç sahiplerinin geçmişte yaşadığı en büyük kaygılardan biri şarj istasyonlarının yetersizliğiydi. Ancak son yıllarda hem şarj cihazlarının sayısının artması, hem de şarj ağlarının daha yaygın ve erişilebilir hale gelmesi. Türkiye’de bu rahatsızlık önemli ölçüde azaldı, özellikle şehirlerarası yollarda ve şehir merkezlerinde şarj istasyonlarının sayısı arttı.” “Elektrikli araç sayısının artması, kullanıcıların elektrikli araçlara olan güvenini artırıyor. Bu gelişme, sektörün büyümesi açısından çok önemli bir adım” dedi. Geniş bir şarj ağıyla hizmet verdiklerini belirten Şenses, şöyle konuştu: “EN YAKIT’ın 200 km menzili var. Bugün şarj noktalarından yakıt ikmali yapanlar Türkiye genelinde serbestçe seyahat ediyor.
“Bir sonraki dönem için amacımız, bir aracın aralığı 100 km olsa bile, Türkiye’nin% 100’ünü kolayca karşılayabilmesidir” dedi ve 220 tamamen DC şarj noktası (hızlı) ile donatılacağını açıkladı. Şenses, yıl sonu itibarıyla şunları söyledi: “En Fuel olarak Türkiye’de elektrikli araçların yüzde 23’üne hizmet veriyoruz ve pazar payımız 2024 sonunda yüzde 24’e ulaşacak. 42 bine ulaşmayı hedefliyoruz. Müşteriler 2024 yılı sonuna kadar aktif olacak” dedi.
YÜZDE 100 ARTIŞ
Şenses’in verdiği bilgiye göre, 2023 yılı sonunda Türkiye’deki elektrikli araç sayısı 80 bin 826 oldu. Ekim sonu itibarıyla toplam elektrikli araç sayısı 10 ayda neredeyse yüzde 100 arttı. Halihazırda, Marmara Bölgesi’nde 11.124, Ege Bölgesi’nde 3.217, Akdeniz Bölgesi’nde 2.710, İç Anadolu Bölgesi’nde 5.270, Karadeniz Bölgesi’nde 1968 olmak üzere toplam AC ve DC priz sayısı ile elektrikli araç kullanıcılarına hizmet verilmeye devam edilmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde 662, Doğu Anadolu Bölgesi’nde 881 Güneydoğu Anadolu. Bu sayının %40’ı DC çıkışlarıdır.