Türkiye'de ağır ticari araç pazarı istikrarlı büyüme ivmesini sürdürüyor. Büyümenin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Ağır ticari araç sektörü ise son yıllarda önemli bir değişim yaşıyor. Elektrifikasyon, otonom sürüş ve bağlantılı araçlar gibi yeni teknolojiler de sektörde dinamizm yaratıyor. TAID raporlarına göre 2024 Ocak-Mart döneminde ağır ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azaldı. Bu dönemde toplam satılan araç sayısı 10.121 adet olurken, yılın diğer çeyreklerinde hızlanma bekleniyor.
İhracat önemli bir kalem
Hoşgören, yeni kurumsal kimliğe ilişkin yaptığı açıklamada; “Evet, TAİD Derneği logosu değişti. Yeni TAID logosu bir yandan güç ve otoriteyi temsil ederken, diğer yandan derneğin sektördeki değişimlere ayak uyduran modern ve yenilikçi vizyonunu vurguluyor. Yeni logo sadece görsel bir değişimi değil aynı zamanda sektöre yeni bir bakış açısını da temsil ediyor.
Bu bakış açısı birlik ve beraberliğe, kesintisiz gelişmeye ve yeniliğe dayanmaktadır. TAİD, yeni logosuyla sektörde daha da güçlü bir rol oynamaya devam ederek Türkiye ekonomisine ve ağır ticari araç sektörünün gelişimine katkı sağlamaya devam edecek” dedi. TAİD derneği üyelerinin faaliyetleri, uzun mesafe taşımacılığından iç lojistiğe, dağıtımdan inşaata, madencilikten atık yönetimine kadar birçok sektörde Türk ekonomisi için güçlü bir kaldıraç görevi görüyor.
Konuya değinen Burak Hoşgören şunları söyledi; “Sektörün 2023 yılındaki ihracat tutarı 30 milyar dolardı. Ağır Ticari Araçlar Derneği olarak Türkiye'de ithal ve üretilen birçok ticari araç üreticisini tek çatı altında buluşturuyoruz. Tüm bu markalar Türkiye'de pek çok farklı sektörün ağırlığını taşıyor ve yerli üretime ve istihdama destek oluyor. “Öte yandan araç kullanıcılarımızın ülke üretimine ve ihracatına katkı sağlaması nedeniyle sektörümüz stratejik öneme sahip” dedi.
sürdürülebilir politikalar
Hoşgörülü; ''Sürdürülebilirlik sektörümüz için her açıdan zorunluluktur. Avrupa Birliği'nde ve dünyada sürdürülebilir politikaları hayata geçirmeliyiz. İklim krizinin yol açtığı zorlukların üstesinden gelmek için dünya, karbon nötrlüğü hedefine doğru kararlılıkla ilerliyor. Aynı zamanda teknolojik gelişmeler mobiliteyi de kökten değiştiriyor. Bu bize inovasyon, verimlilik ve güvenlik açısından eşsiz fırsatlar sunuyor. Sonuç olarak lojistik ve taşımacılık tarihinde son derece önemli bir dönüşüm dalgası yaşıyoruz.
Elektrikli ve otonom araçlar gibi gelişen teknolojiler, sürdürülebilir uygulamalara duyulan acil ihtiyaçla birleşerek iş yapma şeklimizi yeniden şekillendiriyor. Akıllı lojistik çağında bağlantı çok önemlidir. Gelişmiş telematik, yapay zeka ve veri analitiğinin entegrasyonu, treyler ve ağır ticari araçların tasarlanma, üretilme ve çalıştırılma biçiminde devrim yaratıyor. Stratejik konumu, vasıflı iş gücü ve canlı girişimci ruhu sayesinde Türkiye bu devrimde iyi bir konumdadır. “Türkiye, bu teknolojileri benimsemenin yanı sıra sektör liderleri, startuplar ve araştırma enstitüleri arasındaki işbirliklerini teşvik ederek bir inovasyon merkezi olma potansiyeline de sahip” dedi.
TAID'in içinde; Ağır ticari araç üreticileri Ford-Otosan, Iveco, MAN, Mercedes-Benz, Otokar, Renault Trucks, Scania, Volvo Trucks, Anadolu Isuzu'nun yanı sıra treyler, üstyapı ve alt sektör markaları Koluman, Krone, Schmitz, Tırtız da yer alıyor. .