Değiştirilebilir aküye sahip araçlara bir yenisi daha ekleniyor: CATL ve Changan ortaklığı

Elektrikli araçları şarj etmek için saatlerce beklemeyi ortadan kaldıran “pil değiştirme istasyonları” Çin’de hızla yaygınlaşıyor.

Çin’in en büyük otomotiv markalarından biri olan Changan, değiştirilebilir bataryaya sahip ilk elektrikli modeli Oshan 520’yi resmi olarak tanıttı.

Pil teknolojileriyle tanınan CATL’nin pil değiştirme ağıyla uyumlu yeni model, gelecekte piyasaya sürülecek yeni nesil pilleri de kullanabilecek.

Yeni nesil Choco-SEB pillerle donatılan Oshan 520, (CLTC’ye göre) 515 km menzil vaat ediyor. Araç, 105 kW (141 hp) gücünde bir elektrik motoruyla donatılmıştır.

Changan daha önce başka bir Nio ile pil değiştirme altyapısı konusunda anlaşmaya varmıştı. Marka, üst düzey modellerinde Nio’nun ağını, uygun fiyatlı araçlarında ise CAT’ı kullanmayı hedefliyor.

300’DEN FAZLA İSTASYON VAR

Yeni modelin pil değiştirme işlemi yalnızca 2 dakika sürüyor. 48 adet pil saklama kapasitesine sahip istasyon sayısının artırılacağı belirtildi.

CATL, pil değiştirme istasyonlarının sayısını 2025’e kadar 300’den 500’e, 2027’ye kadar ise 3.000’in üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Nio bu konuda çok yatırım yaptı. Markanın akü değişim istasyon sayısı bine yaklaşıyor.

Değiştirilebilir akülü araçlara bir yenisi daha eklendi: CATL ve Changan ortaklığı - 2

ŞARJ YERİNE 3 DAKİKADA PİL DEĞİŞİMİ

Elektrikli otomobil akülerinin tamamen şarj edilmesi uzun zaman alabilir. En hızlı şarj alternatifiyle bile %20’den %80’e ulaşmak 20 dakika sürüyor. Akü değiştirme istasyonları bu süreyi 3 dakikaya kadar düşürebilmektedir.

Araç sahibi istasyona gelmeden önce tercih edeceği istasyonu ve aküyü seçip sıraya giriyor. Sürücüler istasyona vardıklarında otomatik araç yıkama makinelerinde olduğu gibi bir bölmeye giriyorlar. İnsan müdahalesine gerek kalmadan otomatik olarak çalışan sistem, 30 saniye içerisinde boşalmış aküyü çıkararak tam dolu aküyü araca takıyor.

Bazı üreticiler bu tür istasyonların çok pahalı olduğunu ve kullanıcıların menzil kaygısını gidermek için yatırım yapmaları gereken asıl alanın hızlı şarj istasyonları olduğunu iddia ediyor. Ancak hala bu teknolojiye çalışan ve yatırım yapan birçok şirket var. Benzersiz bir şarj çözümü sunan bu sistemin dünyada nasıl gelişeceğini ve ülkemizde de kullanılıp kullanılmayacağını zaman gösterecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir