Dolaşımdaki 23,3 milyon araç sigortalı

Türk Sigorta Birliği (TSB) tarafından derlenen verilere göre, karayollarında meydana gelebilecek olası kazalarda karşı tarafın uğrayacağı zararları karşılayan zorunlu yol sigortası poliçe sayısı 23 milyon 344 bin 19 oldu. Bu rakam 23 milyon 344 bin 19 oldu. Türkiye'de dolaşımdaki 29 milyon 367 bin 254 kayıtlı aracın yüzde 79,5'i.

Sürücülerin kendi araçlarını koruyan isteğe bağlı kasko sigortalarında ise mart sonu itibarıyla poliçe sayısı 7 milyon 393 bin 420, sigortalanma oranı ise %25,18 oldu.

Trafiğe kayıtlı 6 milyon 23 bin 235 aracın zorunlu trafik sigortasının bulunmadığı belirlendi.

SİGORTA ORANLARININ ÜSTÜNDE ARAÇLAR VAR

Mart ayı sonunda en yüksek sigortalılık oranı %94,29 ile otomotiv sektöründe kaydedildi. Trafiğe kayıtlı 15 milyon 498 bin 386 adet otomobilin 14 milyon 612 bin 765 adedi zorunlu trafik sigortasına sahip. Otomotiv grubunu yüzde 89,79 ile kamyonet, yüzde 80,94 ile özel araçlar ve yüzde 80,55 ile minibüsler takip etti.

En düşük sigorta oranı ise yüzde 35,83 ile motosiklette gerçekleşti. Kayıtlı motosiklet sayısı 5 milyon 323 bin 177 olurken, sigortalı motosiklet sayısı da 1 milyon 907 bin 158 oldu.

Kamyonetler kasko sigortasının yolunu açtı

Sigorta sektöründe en yüksek oran %48,28 ile kamyon grubunda gerçekleşti. Bu grupta poliçe sayısı 469 bin 357 oldu. İkinci sırada %35,04 ile otomobil, üçüncü sırada ise %26,64 ile otobüsler yer aldı.

Motosikletlerin %0,42'si için sigorta satın alındı.

Trafiğe kayıtlı araçların sigorta oranı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,32'den yüzde 25,18'e düştü.

SEDDK UYGULANAN HASAR MALİYET ENDEKSİ

Son yıllarda asgari ücreti doğrudan etkileyen yedek parça fiyatlarındaki artış, araç fiyatlarındaki keskin değişim, fiziki hasar ve işçilik maliyetlerini etkileyen amortisman maliyetleri, sigorta şirketlerinden gelen yol sigortası tazminat taleplerinin maliyetlerini önemli ölçüde etkiledi.

Daha teknolojik araç üretimi, artan onarım maliyetleri nedeniyle ödemelerin artmasına neden oldu. Sigorta şirketlerinin ödediği hasar maliyetleri 2023 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 112 artışla 24,8 milyar liraya yükseldi.

Özel Sigortalar ve Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), değişen ekonomik koşulları dikkate alarak sigortalıların menfaatlerini korumak ve hasarlara ilişkin prim dengesinde sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla hasar maliyet endeksini uygulamaya koydu.

Zorunlu karayolu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde referans noktası oluşturan bu endeks, asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve araç fiyatlarının gelişimi dikkate alınarak her ay hesaplanıyor.

Yeni uygulamaya rağmen poliçe primlerinin maliyet artışlarını karşılayamaması nedeniyle serbest oranlara ağırlık veren TSB, sigorta şirketlerinin sağladığı sigorta maliyetlerini öngörülebilir ve sürdürülebilir bir çerçeveye oturtmak için önerilen kısa ve orta vadeli birçok çözüme odaklanıyor.

TSB'DEN ÇAĞRI: “HASAR ORANI DÜŞÜK OLANLAR DAHA AZ, HASAR ORANI YÜKSEK OLANLAR DAHA FAZLA PRİM ÖDEMELİ”

TSB, karayolu sigortalarında uygulanacak serbest tarifeyle, hasar oranı düşük olan sigortalının daha düşük, hasar oranı yüksek olan sigortalının ise daha yüksek prim ödeyeceği adil bir fiyatlandırma sistemi oluşturulacağını söylüyor.

Dernek, trafik sigortalarında eşdeğer parça kullanımının artırılarak maliyet kontrolü, doğrudan tazminatla hizmet kalitesinin artırılması, sürücü davranışlarını değerlendiren kişiyi esas alan bir politika ile prim fiyatlarının farklılaştırılması gibi birçok konuda çalışmalar yapıyor ve iyi ile mal arasındaki ayrımı netleştiriyor. kötü sürücüler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir