Elektrikli araç üretiminde karbondioksit oranı 9 tona çıkıyor

genişletmek

KAYNAKMehmet Ali Kantarcı

Sektör temsilcilerinden Saim Aşçı, yoldan çıkan ve hurdaya çıkan her arabanın yerine yenisi konması için ciddi bir kaynak tüketimi yaşandığını söyledi. Aşçı, “Doğru yedek parça kullanımı bir otomobilin ömrünü ortalama 12 yıldan 15-20 yıla çıkarabiliyor. Kaliteli otomobil ve yedek parça sürdürülebilirliğin ta kendisi oluyor. 2023'ten itibaren sürdürülebilirliği hedef haline getirdik.” dedi.

Elektrikli araç üretiminden kaynaklanan CO2 emisyon düzeyi ortalama 9-11 tona yaklaşırken, bunun neredeyse yüzde 50'si pil üretiminden kaynaklanıyor. Konvansiyonel motorlu taşıtlarda 5,5-6 ton CO2 emisyonu oluştuğunu belirten Aşçı, şöyle konuştu: “Günümüzde popüler hale gelen elektrikli araç üretimi, ortalama 8 yılda yaşadıkları CO2 emisyonuna eşdeğer miktarda CO2 emisyonuna neden oluyor. geleneksel bir araçla yıllarca seyahat etmek.

İkinci el bir araba satın alarak ya da yeni bir araba almak yerine mevcut olanı koruyarak aslında farkında olmadan sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyorsunuz. Kaliteli bir otomobil, kaliteli, onaylı yedek parçalarla birleştiğinde, bir aracın ortalama ömrü 12 yıl/300.000 km'den 15 yıla, belki 20 yıla ve daha fazlasına çıkıyor. Özellikle 1980'lerin sonu ve 1990'ların başından itibaren BMW, Mercedes, Audi gibi Alman premium araçlarını veya Toyota, Nissan ve Honda gibi Japon grup arabalarını dikkatlice incelerseniz durum netleşir. Bu da yüksek üretim kalitesi, kaliteli yedek parça ve doğru hizmet ile mümkündür.” dedi.

5 milyon kilometreye kadar yolculuk yapabilirsiniz

Sektör temsilcilerinden Okan Erdem, dünyadan örnekler getirerek otomotiv hizmetlerinin sürdürülebilirlikteki konumuna değindi: “Türkiye'de araçların ortalama yaşı 15 ama her ne kadar yüksek gibi görünse de durum çok da farklı değil. Dünyada yaklaşık 12 yıldır. Yollarımızda 30 milyon araç var ve hepsi milli serveti temsil ediyor. Doğru bakım ve onarımlarla zenginliğimizi koruyoruz.

Diyelim ki kötü araba yoktur, sadece bakımsız araba vardır. Birçok arızalı arabanın teknik bilgi, beceri ve donanımdan yoksun servislerde işlem gördüğünü görüyoruz. Aslında Volvo'nun, Mercedes'in, Volkswagen'in, Saab'ın, Toyota'nın, Honda'nın ürettiği, 3-4 milyon kilometre yol kat eden pek çok örnek var. Elektrikli araçlarda da benzer örnekler görülmeye başlandı. “Ancak pilin en az bir kez değiştirilmesi ve tamiri mümkün olmayan elektrik motorunun birkaç kez değiştirilmesi çok yüksek maliyetlere yol açmaktadır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir