2030 yılında dünya çapında satılan araçların yüzde 60'ından fazlasının elektrikli olması beklenirken, Türkiye'deki elektrikli araç sayısının 2035 yılında 4 milyon 214 bin 273'e ulaşması bekleniyor. Ayrıca bugün itibarıyla 100 binin üzerinde araç dolaşımda bulunuyor. Türkiye elektrikli araçlar. Elektrikli otomobiller giderek daha popüler hale gelirken, son dönemde ortaya çıkan ve söndürülmesi zor olan elektrikli araç yangınları da insanları bu otomobiller konusunda endişeye sevk ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın hesaplamalarına göre 100 bin araçtan 3.474'ü hibrit araçlarda, 1.529'u benzinli ve dizel araçlarda, 25'i ise elektrikli araçlarda yangın çıkıyor. Ancak her yıl 5 bine yakın elektrikli aracın yandığı tahmin ediliyor.
Yüksek voltaj tehlikesi
Elektrikli araçlar çevre ve insan sağlığına olumlu etkilerinin yanı sıra yangın, yüksek voltaj tehlikesi gibi potansiyel riskleri de beraberinde getiriyor. Ancak bu araçlarda kullanılan akü sistemleri olan lityum pillerle ilgili riskler daha da artıyor. Endüstriyel yangın ve yangınla mücadele hizmetleri sunan Falckon'un genel müdürü Anıl Yamaner, şunları söyledi: “Elektrikli otomobiller, benzinli dizel motorlu araçlardan farklı olarak yanıcı elektrolitler içeren yüksek voltajlı lityum iyon piller kullanıyor.
Elektrikli bir araç alev aldığında, yüksek akü voltajı termal bir kaçak yaratabilir; Bu durumda pil aşırı ısınıp diğer hücreleri tutuşturacak, bu da yoğun ve uzun süreli bir yangına neden olacaktır. Bu termal kaçak, büyük miktarlarda ısı, zehirli gazlar ve kimyasal toksisite açığa çıkararak itfaiyeciler için ciddi bir risk oluşturabilir. Zehirli gaz söz konusu olduğunda en çok korktuğumuz madde hidrojen florürdür (HF). Solunduğunda ve hatta ciltle teması halinde öldürücü olabilen bu gaz, suyla (havadaki veya ciltteki nem, ıslak zeminler, itfaiye suyu vb.) karşılaştığında hidroflorik asite dönüşür.
Doğaya asla müdahale edilmemelidir. Elektrikli araçların yollara müdahalesinin bu kadar kafa karıştırıcı olmasının nedeni budur. Bu nedenle itfaiyecilerin, EV yangınlarını güvenli bir şekilde ele almak için özel yangın söndürme teknikleri ve ekipmanlarını kullanma konusunda eğitilmesi gerekir. Ayrıca elektrikli otomobillerin karmaşık elektrik sistemleri ve su kaynaklarına yakınlığı şok riski oluşturabilir ve yangınla mücadele sürecini daha da karmaşık hale getirebilir. Bu tür yangınları suyla söndürmek, sıradan içten yanmalı motorlu araçlarda alışık olduğumuz sonuçları doğurmuyor. “Konteyner dalışı şu anda en iyi çözüm gibi görünüyor” dedi.
Ne yapılmalı?
1-İtfaiyeyi arayın: Aracınızın yandığını görürseniz yapılacak en iyi şey itfaiyeyi aramaktır. Lityum yangınının başlangıçta söndürülmesi zor olmasının yanı sıra, ilk yangından günler sonra bile aniden yeniden tutuşmaya da son derece yatkındır. Yangından çıkan dumanın özellikle zehirli olduğunu da hesaba katarsanız, oradan uzaklaşmak ve bu işi profesyonellere bırakmak daha iyidir.
2-Soğutma: İtfaiye ekipleri genel sıcaklığı azaltmak için yanan aracın üzerine su sıkıyor. Kesinlikle köpük uygulanmamalıdır. Bu tür yangınlarda ortalama 11-30 ton su kullanılmalı ve suyun doğrudan akü sisteminde arıtılması gerekmektedir. Bu yaklaşımın dezavantajı büyük miktarlarda suyun kullanılması ve potansiyel olarak toksik akıntının oluşmasıdır.
3- Yangının kendi kendine sönmesine izin verin: Bu yöntem hızlı ve makul derecede etkilidir, ancak araç yanarken havaya çok miktarda zehirli duman yayar. Üstelik alevler söndüğünde arabadan geriye pek bir şey kalmıyor.
4- Yanan aracı suya batırmak: Bu yaklaşımla itfaiyeciler, yanan aracı suyla dolu büyük bir metal konteynerin içine yerleştirebilir. Bu yöntem aynı zamanda toksik akıntı problemini de ortadan kaldırır ve genellikle sadece su püskürtmekten daha etkilidir. Konteyner dalışı şu anda en iyi çözümdür.
5- Yangın Battaniyeleri: Yangın battaniyeleri elektrikli araç yangınlarında da faydalı olacaktır
6-İzolasyon mesafesi: Kaza yapan veya yanan araç güvenli bir ortama alındıktan sonra 300 metrelik izolasyon mesafesi sağlanır. Aracın yakınında en az 15 metre mesafede yanıcı madde bulunmamalıdır.
7- Termal görüntüleme kamerasının kullanılması: Kapatma işlemi tamamlandıktan sonra tekrar açılması durumunda sıcaklık seviyeleri termal görüntüleme kamerası ile 24 saat boyunca izlenir.
8- Yüksek gerilim levhası: Elektrikli araçta yangın çıkması durumunda, aracın üzerine ve en az 10 metre uzağa yüksek gerilim levhası konulur.