Araç üretim sürecinde sertifikasyon için “hileli güvenlik testleri” yaptıkları iddiasıyla Toyota, Mazda, Yamaha, Honda ve Suzuki hakkında hükümet soruşturması başlatıldı.
Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı (MLIT), sertifikasyon amacıyla “hileli güvenlik testleri” sunmakla suçlanan otomobil şirketlerinin söz konusu sahtekarlığı kabul ettiğini bildirdi.
MODELLERİN SEVKİYATI DURDURULDU
Bakanlık, Japon şirketlerinden soruşturmada adı geçen modellerin gönderimini durdurmalarını ve söz konusu modellerin ulusal güvenlik standartlarına uygunluğunu doğrulamalarını istedi.
MLIT yetkilileri, yerinde incelemeler yapmak üzere Japon şirketlerinin üretim tesislerine gönderildi.
Japonya Arazi, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanı Saito Tetsuo, yaptığı açıklamada güvenlik testlerindeki yolsuzluğun “son derece içler acısı” olduğunu söyledi.
Bakan Saito, soruşturmadan etkilenen modellerin, şu anda düşük üretim hacimleri nedeniyle Japon ekonomisi üzerinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
“Toyota olarak özür dileriz”
Toyota Motor, yaptığı açıklamada toplamda 7 modelin yer aldığı şirketin araçlarının “MLIT tarafından onaylanmayan yöntemler kullanılarak sertifikalandırıldığını” duyurdu.
Fielder, Axio ve Yaris Cross modellerinin üretiminin devam ettiğini, diğer 4 modelin üretiminin ise durdurulduğunu belirtti.
Toyota Başkanı Toyoda Akio, düzenlediği basın toplantısında bakanlığın talimatlarına uyacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Toyota olarak özür dileriz. Otomobilleri doğru sertifikasyon sürecini izlemeden seri üretip sattık.” dedi.
Yolsuzluğun “sistemin temelleri” üzerindeki etkisine değinen Toyoda, şunları söyledi: “Bu tür eylemler sertifikasyon sisteminin temellerini baltalıyor. Bir otomobil üreticisi olarak bunun asla olmaması gerektiğine inanıyoruz.”
4,3 MİLYON HONDA ARACINI VE 1,7 MİLYON TOYOTA ARACINI KAPSAR
Devlet televizyonu NHK'nin haberine göre Japon şirketleri, soruşturmada adı geçen modellerin sevkiyatını durdurdu.
Resmi Kyodo ajansına göre, test sonuçlarına ilişkin sertifikasyonun verilmesinden 4,3 milyon Honda aracı, 1,7 milyon Toyota aracı, 150 bin Mazda aracı, 26 bin Suzuki aracı ve 7 bin Yamaha aracı etkilendi.
Toyota'nın testlerde “yanlış veriler sunarak motor üretiminde hile yaptığı”, Mazda'nın ise “motor kontrol yazılımını kasıtlı olarak yeniden yazdığı” belirtiliyor.
Suzuki, Honda ve Yamaha'nın yanlış test sonuçları ve bu tür yolsuzluklar bildirdiği söyleniyor.