Tatil döneminde günlük araç kiralamanın yüzde 80-90 doluluk oranına ulaşmasının beklendiğini belirten TOKKDER (Tüm Otomobil Kuruluşları Kiralama Derneği) Başkanı Kağan Yaşa, şunları söyledi:
“Geçen yılın aynı dönemine göre kısa dönem kiralama pazarı ne kadar büyüdü?
Bu yıl da yabancı turistlerin ülkemize ilgisi oldukça yüksek. İç turizmde okulların kapandığı ve yaz tatilinin Kurban Bayramı'na denk geldiği bu dönemde pek çok vatandaşımız tatil destinasyonlarına seyahate hazırlanıyor.
Bu yıl turizmde istenilen hareketliliğin gerçekleşeceğine ve günlük araç kiralama talebinin olumlu etkileneceğine inanıyorum. Böyle bir durumda günlük araç kiralama sektörünün yılda ortalama 70 bine yakın, yüksek sezonda ise 110 bin araçla müşterilerine hizmet vereceğini tahmin ediyorum.”
Kira talebi 4-5 günde yoğunlaştı
Araç kiralama sektörü doğası gereği yeni araç maliyetleri ve operasyonel işletme giderlerinden doğrudan etkilenen bir sektördür. Bu bağlamda yeni araç fiyatları ve operasyonel işletme giderlerindeki artış maliyetlerimizin de artmasına neden oluyor. Sektörün, satın alma ve filo yönetimi konusundaki uzmanlığının yarattığı verimliliği müşterilerine yansıtarak fiyat artışlarını enflasyonun altında tutmaya çalıştığını kaydeden Yaşa, şöyle konuştu:
“Bu yıl Kurban Bayramı’nda ortalama 4-5 günlük araç kiralama talebi olduğu söylenebilir. Kiralamayı tercih eden tüketici, aracı sadece ihtiyaç duyduğu süre kadar kullanma ve sadece bedelini ödeme imkanına sahiptir. “Pandemiden önce başlayan mülkiyet yerine kullanma ana akımı önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek, bireyler ve kurumlar giderek ihtiyaç kadar kullanıp kiralamaya imkan veren modellere yönelecek.”
Satın almaya çalışıyorlar
Yeni bir araç almayı düşünen pek çok kişi, ilgi duyduğu aracı kiralayıp test sürüşü yaptıktan sonra marka ve model tercihini belirliyor. Orta sınıf ve ekonomi segmenti başta olmak üzere tüm segmentlerden ilginin olduğunu belirten Yaşa, şöyle devam etti:
“B segmenti otomatik hatchbackler ve C segmenti otomatik sedanlar tercih edilen araçlardır. Paylaşım ekonomisinin hızlanmasıyla birlikte araç sahibi olmak artık yeni neslin öncelikleri arasında yer almıyor. Avrupa ve Amerika'da Y kuşağı uzun süredir araç sahibi olmak yerine kiralama sistemini tercih ediyor. Z kuşağıyla birlikte araç sahibi olmaya ilgi daha da azalıyor. Araç paylaşım sektörünün hızla büyüyüp gelişmesi ve geleceğin iş modeli haline gelmesi bekleniyor” dedi.
Elektriğe ilgi artıyor
Operasyonel araç kiralama sektörünün filosunda hibrit ve elektrikli araçların payı 2021 yılı sonunda %6,5 iken 2023 yılı sonunda bu pay %9,3'e ulaştı. Kiralama yöntemi sayesinde tüketiciler, başlangıç maliyeti riski ve ikinci el araç fiyatı belirsizliği olmadan, makul aylık ödemelerle elektrikli araç satın alma olanağına sahip oluyor.
Seyahat ve tatillerde araç kiralamaya olan talebin artmasıyla birlikte bazı kötü aktörlerin tüketiciyi kandırmaya çalıştığını hatırlatan Yaşa, şöyle konuştu:
“Sosyal medya kanallarında veya oluşturdukları sahte web siteleri, kendilerine benzer logolar kullanarak, telefon görüşmeleri ve bunlarla bağlantılı olmayan çevrimiçi platformlar aracılığıyla, tanınmış bazı araç kiralama şirketlerinin kimliğine bürünerek, araç kiralama vaadiyle tüketicilerden avans topluyorlar. Bu bilinen kuruluşlara ön ödeme yapıldıktan sonra ulaşmak mümkün olmuyor ve ne yazık ki tüketiciler bu yöntemle dolandırılıyor. Dolandırıcılık vakalarının artması tüketicinin araç kiralama işletmelerine olan güvenini zedelerken aynı zamanda kiralama şirketlerini de ortaya çıkarıyor. “TOKKDER olarak bu konuyu İçişleri Bakanlığımıza ve Ticaret Bakanlığımıza bildirerek önlem alınması yönünde harekete geçtik.”