
Enerji Piyasası Düzenleme Otoritesinin (EMRA) “Şarj Hizmetleri Pazarının Aylık İstatistikleri” raporuna göre, Türkiye'de hem elektrikli araç sayısı hem de şarj istasyonu hızla artmaktadır.
Rapora göre, Şubat ayında, 10 bin elektrikli otomobil satış birimi, Türkiye yollarındaki elektrikli araç sayısı 207 bin 989 adetti. 2024'ün sonunda, bu rakam 185 bin 513 idi.
Elektrikli araç pazarının hızlı büyümesiyle, bir şarj istasyonu ihtiyacı artar. Türkiye'deki elektrikli araçlar için toplam şarj soket sayısı 28 bin 079 idi. Bu, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 83'e kadar artış anlamına geliyor. 16 bin 533 bunun, yavaş bir şarj diyoruz, 11 bin 546 hızlı, yani DC şarjı. Burada dikkat çeken CA şarj numarası, DC hızlı şarj numarasının hızlı bir şekilde artmasıdır.
Artış bu şekilde devam ederse, DC şarj istasyonu ve soket sayısı yıl sonuna kadar AC'yi aşabilir.
Bir başka dikkat çekici artış, 151 kW daha yüksek kapasiteye sahip yüksek hızlı şarj istasyonlarının sayısıdır. 2023'ün son çeyreğinde sadece 719 alınmış olsa da, bu rakam 2024'ün son çeyreğinde 4 bini aştı.
AC ve DC istasyonunun farkı
Elektrikli araçlar için üretilen şarj istasyonları AC veya DC'dir. Elektrikli araçlar elektriği DC olarak depolarken, ağın akımı her zaman AC'dir. Elektrikli araçlarda dönüştürücü ile enerjiyi AC'den DC'ye dönüştürür ve pillere yönlendirir. Bu nedenle, evdeki bahanelerden gelen şarj süresi elektrikli araçlar için uzun bir süreçtir.
DC şarj cihazı cihazlarında, dönüştürülmüş istasyonun kendisinde bulunur. Başka bir deyişle, enerjiyi araca dönüştürmeye gerek kalmadan doğrudan doğrudan pillere yöneliktir. Bu, şarj süresinin düşmesini sağlar.
AC şarj istasyonları maksimum 22 kW enerji üretimi sağlar. DC şarj istasyonları, alternatif akımı ağdan elektrikli araçlara dönüştürür. DC şarj cihazı 50 kW'dan başlayarak hızda 400 kW'a kadar yükleyebilir.